Испанският пилот Дани Педроса с Хонда спечели състезанието за Гран при на Каталуния в клас MotoGP, седми кръг от световния шампионат по мотоциклетизъм.

Испанецът стартира отлично, като изпревари световния шампион Кейси Стоунър още в началото и не изпусна водачеството си до края.

Педроса измина разстоянието за 43 минути, 2.175 секунди. Валентино Роси с Ямаха тръгна девети, но успя да се пребори за второто място, след оспорвана битка със световния шампион Кейси Стоунър с Дукати в последните седем-осем обиколки.

 

За Дани Педроса победата е втора през сезона в МотоGP, като и предишният му успех бе на домашен терен - на пистата в Херес.

В подреждането се наредиха както следва: Педроса, Роси, Стоунър, Андреа Довициозо, Колин Едуардс, Джеймс Тоусланд, Крис Вермюлен, Ники Хейдън, Шиния Накано, Джон Хопкинс, Марко Меландри, Антъни Уест и Силвен Гуинтоли. Състезанието не завършиха Ранди де Пюние, Алекс де Анжелис, Лорис Капироси и Тони Елиас.

В генералното класиране начело е Роси със 142 точки от седем състезания, втори на седем точки е Дани Педроса. Друг испанец - Хорхе Лоренсо, остава трети с 94 точки, той обаче не стартира, след като катастрофира за пореден път в петък.