Битката за титлата в Кралския клас на световния шампионат по мотоциклетизъм на писта ще бъде решена в последния кръг, след като Дани Педроса спечели 51-а победа в кариерата си и втора от последните три състезания, доминирайки категорично за Гран при на Малайзия. Испанският пилот на Репсол Хонда спечели пред близо 82 хиляди фенове, а Хорхе Лоренсо завърши пред съотборника си в заводския тим на Ямаха и единствен конкурент за титлата - Валентино Роси.

Педроса спечели "от флаг до флаг" с време 40:37.691 минути и 3.612 секунди аванс срещу Лоренсо, който вече изостава само на седем точки от Роси в генералното класиране. Италианецът, който финишира трети в изключително тежките условия на "Сепанг", пък ще бъде разследван заради сблъсък с Марк Маркес, който трябваше да се оттегли принудително от състезанието. Педроса стартира брилянтно състезанието и поведе пред своя съотборник Маркес, докато Роси беше трети. Лоренсо, който започна от четвърто място на решетката, се смъкна до шесто в първия завой, но двойно изпреварване срещу пилотите на Дукати - Андреа Довициозо и Андреа Яноне, върна неговата позиция.

Красивата маневра позволи на Лоренсо да атакува Роси, като в крайна сметка испанецът спечели тази битка още в първия завой на втората обиколка. Тур номер 3 на пистата се оказа началото на края на състезанието за Маркес, който излезе от завой номер 15 и позволи на Лоренсо да го изпревари за второто място. Така младият испанец, все още действащ световен шампион, беше приклещен от рекордьора по титли Валентино Роси. Това беше и битка на двама пилоти, които изговориха доста тежки думи един срещу друг през седмицата. Роси и Маркес размениха на няколко пъти местата си в рамките на секунди, но най-интересни бяха маневрите в седмата обиколка.

Пилотът на Ямаха спечели третото място в завой номер 10, Маркес си върна позицията в следващите два шикана, а в 13-ия двамата се сблъскаха и състезателят на Репсол Хонда падна. Този инцидент ще бъде разследван обстойно от маршалите и може да доведе до наказание с добавяне на секунди за Роси, ако бъде намерена вина в темпото и движението на италианеца. Докато битката за трето място кипеше, Лоренсо напредна с 5.6 секунди срещу Роси и лидерът в генералното класиране не успя да намери отговор на случващото се. Същото важи и за самия Лоренсо, който нямаше сили да се противопостави на Педроса, за да заличи почти напълно аванса на своя съотборник в битката за титлата. Със сигурност тя ще бъде спечелена от пилот на Ямаха във Валенсия, но все още не е ясно дали неговото име е Роси, или пък Лоренсо.

Класиране от Гран при на Малайзия:

1. Дани Педроса (Испания), Хонда - 40:37.691 минути

2. Хорхе Лоренсо (Испания), Ямаха - на 3.612 секунди

3. Валентино Роси (Италия), Ямаха - на 13.724

4. Брадли Смит (Великобритания), Ямаха - на 23.995

5. Кал Кръчлоу (Великобритания), Хонда - на 28.721

6. Данило Петручи (Италия), Дукати - на 36.372

Генерално класиране в Кралския клас:

1. Валентино Роси (Италия), Ямаха - 312 точки

2. Хорхе Лоренсо (Испания), Ямаха - 305

3. Марк Маркес (Испания), Хонда - 222

4. Дани Педроса (Испания), Хонда - 190

5. Андреа Яноне (Италия), Дукати - 188

6. Брадли Смит (Великобритания), Ямаха - 171/БТА