Испанецът Дани Педроса бе най-бърз в първите две свободни тренировки в клас Moto GP за Голямата награда на Япония, 15-ти кръг от световния шампионат по мотоциклетизъм.

Пилотът на „Repsol Honda” даде най-добро време на пистата „Мотеги” – 1:48, 249 мин. в първата тренировка, изпреварвайки с 0,242 сек. лидерът в генералното класиране Кейси Стоунър. Младият испанец свали с близо секунда времето си във втората сесия – 1:47,865 мин. Австралиецът със своето Дукати също подобри времето си, но остана пети. Италианецът Марко Меландри с Хонда бе трети, като и в двете тренировки изоставаше с малко по-малко от половин секунда от Педроса.

Изненадващо втори във втората тренировка се класира французинът Ранди де Пюние с Кавазаки. Той остана на 0,389 сек. от испанеца.

Седемкратният световен шампион Валентино Роси не успя да се нареди сред челниците и в двете сесии. И ако в първата италианският пилот на „FIAT Yamaha Team” бе пети на 0,487 сек. от Педроса, то във втората остана 11-ти на близо секунда след испанеца.

Утре е квалификацията за място, а стартът е в неделя.