Финландия ще трябва да чака още една година по-дълго от планираното за завръщането си в MotoGP, тъй като състезанието на пистата "КимиРинг" е отложено за сезон 2023 заради хомологационни работи и геополитическата ситуация в Европа, съобщиха организаторите.

Хомологацията е процесът на удостоверяване дали състезателна писта, превозно средство или дадена част са съвместими с набор от стандартизирани правила, преди да бъдат използвани в професионално състезание.

"Работата по издаването на всички разрешителни за пистата, заедно с рисковете, причинени от продължаващата геополитическа ситуация в региона, за съжаление, наложиха отмяната на Гран при на Финландия през 2022 година", се казва в изявление на MotoGP.

Съседката на Финландия Русия започна инвазията си в Украйна преди три месеца, като Москва я нарече "специална военна операция" за освобождаване на Украйна от неонацисти.

"Настоящите обстоятелства създадоха забавяния и изложиха на риск текущата работа на новата писта. Затова всички страни се съгласиха, че дебютът на пистата трябва да бъде отложен за 2023-а, когато MotoGP очаква да се завърне във Финландия за първи път от четири десетилетия", се добавя в съобщението.

Пистата близо до град Коувола в Южна Финландия беше официално открита през август 2019-а. Финландия за последно беше домакин на състезание през 1982 година.