Сузуки е в преговори с компанията "Дорна Спортс", която държи търговските права на MotoGP, обявиха от японския производител в четвъртък.

Сузуки направи изявлението преди Гран при на Франция, като обяви, че оттеглянeто е по финансови причини.

"За съжаление икономическите предизвикателства, с които се сблъсква автомобилният свят в последните години, ни принуждават да концентрираме усилията си и да намалим драстично разходите си за състезателните спортове", се казва в комюнике на японската компания.

От Сузуки добавиха, че искат "да използват икономическите си и човешки ресурси в развитието на нови технологии".

От "Дорна Спортс" обявиха миналата седмица, че са се свързали със Сузуки, за да им напомнят, че не може да се взима едностранно решение относно договорите в MotoGP. Сузуки Мотор Корпорейшън поднови договора си преди година и той е сила до 2026 година.

Производителят вече е напускал моторните спортове през 2011 година заради рецесията и силната йена, но се завърна през 2015 година.

Отборът спечели титлата през 2020-а, когато испанецът Жоан Мир грабна отличието в скъсения от пандемията от COVID-19 сезон.

Сузуки е спечелил много шампионати от 70-те години насам, благодарение на британския пилот Бари Шийн, на италианците Марко Лукинели и Франко Унчини, както и на американците Кевин Шварц и Кени Робъртс Джуниър.

Лидерът на тима Давиде Бривио напусна преди старта на сезона през 2021 година, като стана директор на тима от Формула 1 Алпин.