Световният шампион Хорхе Лоренцо записа 8 победа този сезон в клас до 250 куб.см., след като победи в старта за Голямата награда на Сан Марино, 12-ти кръг от световния шампионат по мотоциклетизъм на писта. Успехът е и трети пореден за родения в Палма де Майорка състезател.

Испанският пилот на “Fortuna Aprilia” нямаше особени проблеми на пистата “Мизано”, изминавайки 26 обиколки за 42:54,427 минути. Втори на 3,578 сек. остана японецът Хироши Аояма с КТМ. Испанското присъствие на подиума допълни Хектор Барбера с Априля, завършил трети на 7,041 сек. от Лоренцо.

Италианецът Андреа Довициосо с Хонда стартира от втора позиция, но много бързо излезе начело следван от Лоренцо. Десет обиколки преди финала испанецът го изпревари, като два тура след това Довициосо напусна надпреварата заради технически проблем с машината си. Отпадането костваше на пилота на Хонда и втората позиция във временното класиране.

С поредния си успех Лоренцо даде да се разбере, че ще се раздели със „средния” клас със титла. От новия сезон испанецът ще бъде съотборник на Валентино Роси в заводския тима на Ямаха в „кралския” клас.

Пет кръга преди края на първенството Лоренцо е лидер в класирането с 241 точки. На втора позиция излезе Алекс де Анджелис от Сан Марино с Априля със 187 точки. Само една по-малко има Довициосо.

Следващият старт от шампионата в клас до 250 куб.см. е на 16 септември на пистата „Ещорил” в Португалия.