Мотоциклетното лято в България не би могло да съществува без състезанията в летищен комплекс „Долна Митрополия“, град Плевен. Тази седмица пистата ще приеме втория кръг от Европейския шампионат по СуперМото в класовете SM Junior и S3 и третия кръг от Източноевропейския шампионат по мотоциклетизъм на писта. Близо 100 състезатели ще вземат участие в състезанието, провеждащо се за седми пореден път в памет на големия деятел на мотоциклетния спорт Димитър Калчев.

В Европейския шампионат по СуперМото както обикновено голямата битка е между пилотите от България и Турция, като след първия кръг на шампионата, проведен през май в Румъния, братята Дениз и Чан Ончу (КТМ, 85сс, х47т.) оглавяват класирането пред Димитър Петров (КТМ, 85сс, 40т.). При най-малките пилоти с кубатура на мотоциклетите 65сс, Виктор Нейчев (КТМ, 47т.) се нарежда пръв във временното класиране.

При по-големите машини на Европейския шампионат от клас S3, Хакан Халми (КТМ, 250сс, 50т.) направи отличен дебют в новия си клас като в Долна Митрополия ще бъде и неговото официално първо участие на 100% асфалтовата писта, която всички знаят е сериозно предизвикателство дори и за най-опитните състезатели. За почитателите на най-големия клас 450сс/ОПЕН, Александър Георгиев (КТМ, 50т.) и Янко Ташев (Хонда, 44т.) са подготвили специфичното преследване в компанията на останалите състезатели, но крайният резултат от борбата им ще стане ясен едва след неделните стартове.

Успоредно със СуперМото състезанието в Плевен, почитателите на бензина този уикенд ще наблюдават и третия кръг на Източноевропейския шампионат по мотоциклетизъм на писта. За пистата в Долна Митрополия това ще бъде първото от общо три домакинства през сезон 2015-та.

Интересното тепърва предстои за най-бързите пилоти в Плевен, като започваме с клас SP125, където изненадващо този път има 14 заявки за участие, нещо което не се е случвало през последните години. Аргетим Рамадани (Априлия, Македония, 45т.) води в класирането, но Милен Георгиев (Априлия, 35т.) има сериозни амбиции за победата, така че битката се очертава оспорвана и непредвидима.

В клас SuperSport 600cc, Светлин Иванов (Ямаха, 45т.) уверено върви към един отличен сезон след два подиума в Серес, Гърция. Основните конкуренти на Светлин в класа вече са подали заявки за участие в Плевен, а това са ЙонелПаскота (Румъния, Ямаха) и трикратния шампион на България, сърбинът Ненад Стоянович (Ямаха), който вече е възстановен след падането си в Серес през април.

При пилотите от паралелната вселена на клас Formula 600, след заминаването на лидера в класирането Андреас Психогиос (Гърция, Ямаха) за участие в ТТ-то на Аил ъф Ман, се отваря сериозна вратичка пред Павел Драганов (Кавазаки) и Тодор Меченски (Ямаха) за подиумно класиране в Плевен.

Новият клас SuperBike през 2015 година традиционно е доминиран от Мартин Чой (БМВ, 50т.), но Ангел Караньотов (Кавазаки, 20т.) афишира своите сериозни амбиции и показа сериозни качества при официалния си дебют в Гърция през април. Но всички които са се състезавали в Плевен, знаят колко сериозен е коефициента непредвидимост на пистата, като не малка редица от пилоти очакват своя шанс за реализация в неделния старт. Не трябва да се подценяват качествата и мотивацията на Красен Кънчев (БМВ, 36т.), Димитър Митов (БМВ, 25т.), Велислав Марков (БМВ), Александър Ленев (Кавазаки) и др., като тяхното участие е гаранция за едно истинско състезание със самолетни скорости в летищен комплекс Долна Митрополия.

При колегите им от клас Formula 1000, дуетът Красимир Михайлов (БМВ) и Красимир Попов (Ямаха) дели първото място в класирането с по 45т. след Серес, но някой нови (стари) лица заявили желание за участие в Плевен могат сериозно да се намесят в подреждането.

За почитателите на градския клас Скутери, програмата включва и първия кръг за този клас, като интересното в него е участието на някой пилоти от големите класове в клас Скутери, което е нещо ново за шампионата.

Както винаги, състезанието в летищен комплекс Долна Митрополия ще предложи на почитателите на високите скорости тренировки и квалификации в петък и събота, а в неделя от 11:00 започват и стартовете които ще определят победителите в Grand Prix Bulgaria този уикенд.