Този уикенд на летищен комплекс Долна Митрополия, град Плевен, предстои първото състезание от веригата Grand Prix Bulgaria 2017, което включва петия кръг от BMU European road racing championship на писта и първия кръг от Европейския шампионат по СуперМото в класовете SM Junior и S3. 

В състезанието, както обикновено, се очаква да вземат участие над 100 състезатели в двете дисциплини, като заявка за участие са подали пилоти от Сърбия, Македония, Румъния, Турция, Гърция и Чехия (в клас SM Junior).

Въпреки, че сме едва в края на месец април, сезона в дисциплината писта вече е в разгара си и четири от общо четиринадесет кръга вече са в историята на сезон 2017. 
След два старта на пистата Серес и два старта на Мотопарк Румъния, за пистовите пилоти предстои първото участие на Плевен за годината.

В клас SP125, с четири победи от четири старта и актив от 100 точки, Жулиета Ленкова (МСК Плевен, Априля) води колоната, следвана от Милен Георгиев (Мотомания.бг, Априля) които след няколко технически ситуации натрупа до момента две втори и две трети места, 72 точки. Трети, на три точки от Милен се е позиционирал македонецът Християн Бузалковски (Априля, 69т.) които има нелоши класирания в Плевен до момента и може да изненада двамата пред него.

При пилотите от клас SuperSport 600, интригата от началото на сезона не спира и първите четири състезатели в класирането до момента успяха да привлекат вниманието към себе си с отлично каране и сериозна конкуренция. Димитрис Каракостас (Гърция, Ямаха), направи две победи в Серес, но в Румъния Александър Георгиев (МСК Плевен, Хонда) и Пламен Петров (Троян Мото Клуб, Ямаха) си размениха по едно първо място на подиума и традиционно се озоваха с еднакви точки – по 74, съответно на 2-ра и 3-та позиция във временното класиране. 

Факт е, че Йонел Паскота (Румъния, Ямаха), все още не се е качвал на първото място на стълбичката от началото на година, но явно румънецът си е направил тактическа схема в този най-дълъг сезон от Балканския шампионат до момента. В Плевен, Бойко Божинов (Зедмото, Ямаха), не един път е показвал своите качества, така че е твърде рано да прогнозираме какъв ще бъде подиума в града на Панорамата.

Formula 600 от началото на годината ни показва интересна разнородност в класирането на топ три. Красимир Михайлов (Троян Мото Клуб, Хонда), смени марката, но не и класа и след три втори места и една победа е първи във временното класиране с актив от 85 точки. Основен конкурент на троянеца е пилотът от Турция, Али Ефе (Ямаха) който до момента има две първи места, едно второ и едно 14-то. Общо точките за Али са 71, а с голяма разлика, на третото място с 49 точки и две трети места се намира Янислав Димитров (Мотомания.бг, Ямаха). В Плевен обаче ще видим и Тодор Меченски (Ви Так Рейсинг, Ямаха) който отбеляза два подиума в Серес, но пропусна Румъния. На сцената се завръща и Асен Лилов (МСК Плевен, Хонда) който дълго се колеба между 600сс и 1000сс, но в крайна сметка избра по-малката кубатура за първото си участие през сезона.

Formula 1000 отново ще бъде бойно поле на вечната борба между български и македонски пилоти. В Румъния, здравословен проблем извади от участие двойния победител от Серес – Калоян Ангелов (МК Боляри, Хонда) и основния му конкурент Слободан Ивчески (Македония, Хонда) успя да стигне еднократно до първото място на подиума. 

След дългогодишно отсъствие в шампионата се завърна Петър Ангелов (Мотомания.бг, БМВ), който без да се замисля върху статуквото в класа отбеляза победа и едно второ място в Румъния. Четвърти в класирането се нареди Николай Захариев (Ф.Г. Рейсинг, БМВ), а третата позиция е за Игор Спиров (Македония, Априля).

В клас SuperBike, стартовете в Плевен ще предложат 100% порция адреналин и напрежение в една топ 5 българска битка. Мартин Чой (ЕКО БМВ Рейсинг Тийм, БМВ) ще използва паузата между другите му ангажименти свързани със Световния шампионат по ендуранс и пистовите серии Алпе Адриа за да натрупа максимални точки в Долна Митрополия. Димитър Митов (МК Боляри, БМВ) след два подиума в Румъния вече е трети във временното класиране с 53 точки, а пред него са румънците Каталин Казаку (61т.) и лидера в класирането Роберт Мурешан (79т.). и двамата пропускат състезанието в Плевен, така че в топ 5 тази седмица не се очаква чуждестранна намеса. В зоната на Чой и Митов се нареждат Владислав Димитров (Тийм Гис, БМВ), Велислав Марков (ЗЕДМОТО, Кавазаки), Пламен Бонев (МК Боляри). Атанас Нейчев (Несебър Мото, Априля) най-вероятно ще пропусне състезанието след травма от Серес, но на сцената се завръща Петър Въжаров (Ридо Самоков), така че картината в SuperBike ще бъде пълна.

Програмата за Плевен тази седмица предвижда и първия старт за сезона в клас Скутери.

Наравно с пилотите в дисциплината писта, тази седмица и СуперМото състезателите ще имат възможност да покажат своите качества в първия кръг на Европейския шампионат за класовете SM Junior и S3. При най-малките състезатели от групата SM Junior се очаква традиционната битка България/Турция, като този път в нея ще се включи и представител на Чехия. За съжаление двамата пилоти от Турция Чан и Дениз Онджу вече насочиха усилията си главно и основно в дисциплината писта и ще пропуснат това състезание, но пък от друга гледна точка това отваря прозорец за други български момчета като Кристиян Иванов и съотборника му Християн Георгиев (НСА Моторспорт, КТМ), Виктор Нейчев (Еърмакс Рейсинг, КТМ) и още двама пилоти от Румъния – Паскота младши и единственото момиче в шампионата Дариа Гианеску.

В клас S3 ще бъде голямата конкуренция тази седмица, където Хакан Халми (МСК Севлиево) ще се срещне отново с Алекс Димитров (Мотоспорт Варна), но този път към тях ще се присъедини и Димитър Петров (Мото спорт Сливен), а изненада може да поднесе и Славомир Иванов (МСК Севлиево).

В клас OPEN, доминиращата фигура и тази година най-вероятно ще бъде Александър Георгиев, който отново ще се разпростре на два фронта (СуперСпорт 600 е неговото ново призвание). Янко Ташев ще пропусне първия кръг на шампионата по лекарско нареждане защото все още не е 100% възстановен след операция на коляното, но Георгиев има задачата да бъде безупречен, защото след него дебнат Веселин Иванов (МСК Плевен, Сузуки), Бисер Асенов (Ф.Г рейсинг, Кавазаки) и други.

Съботният ден на пистата в Долна Митрополия ще бъде зает с тренировки, а стартовете в неделя започват в 10:30 часа.