В предстоящите два дни летищен комплекс „Долна Митрополия”, край Плевен е домакин на първия кръг от Европейския шампионат по СуперМото и Балкански шампионат на писта. Зрителите ще видят най-бързите пилоти от България, Сърбия, Турция, Гърция, Румъния, Македония и Босна и Херцеговина, които си дават среща на пистата, както и на трасето за СуперМото в различните класове и дисциплини. По традиция, с този уикенд, мотоциклетното общество ще почете за осми път паметта и делото на големия приятел на мотоциклетния спорт – г-н Димитър Калчев.

Две купи на „Спорт тото” за най-бърза обиколка ще бъдат връчени на церемонията по награждаването. От квалификацията на писта в клас SP 125 пилотът записал най-бързо време ще си тръгне с авторитетния трофей, а от дисциплината СуперМото в клас SM 65 състезателят с най-добра обиколка също ще получи купа от спортния ни тотализатор.

През 2016 година, българска федерация по мотоциклетизъм стартира и нова кампания „Аз подкрепям мотоциклетния спорт в България“. Идеята на инициативата е състезанията от Европейския шампионат СуперМото и Балканския шампионат писта да нямат такса вход, а публиката и всички останали ще имат възможност да направят официално дарение в подкрепа на спорта. Инициативата се осъществява от Българска федерация по мотоциклетизъм, координирана от Екатерина Стратиева, автомобилен състезател, двукратен европейски шампион по автомобилизъм 2014/2015 в категория „Жени“.

Със сигурност феновете на мотоциклетния спорт ще бъдат доволни от скоростта, класата и майсторството на пилотите, които ще излязат да карат в Долна Митрополия.

Свободните тренировки и квалификациите в различните класове започват в събота (9 април) от 09.00 сутринта и ще продължат до 18.30, а в неделя официалното откриване е от 11.00 часа. След него са и състезанията на писта и СуперМото на летищния комплекс.