Днес се навършват 7 години от трагичната смърт на състезателя от Moto GP Марко Симончели, който загина по време Гран При на Малайзия през 2011.

Феновете на MotoGP никога няма да забравят Марко Симончели.

източник: Gulliver/Getty Images

Италианецът пострада фатално при катастрофа, която се случи още във втората обиколка. Тогава неговият мотор загуби контрол и пресече пътя на тези, управлявани от Колин Едуардс и Валентино Роси. Шлемът на 24-годишният Симончели бе избит, а той – ударен от другите двама пилоти. Американецът Едуардс падна и получи дислокация на раменната става, докато Роси  някак успя да се върне в бокса.

В същото време тялото на Симончели лежеше неподвижно върху пистата, а това веднага доведе до червени флагове. Медицинският директор Микеле Макиагодена впоследствие потвърди, че състезателят е издъхнал заради „много сериозни травми на главата, шията и гърдите”.

Феновете на MotoGP никога няма да забравят Марко Симончели.

източник: Gulliver/Getty Images

Тъжното при трагедията бе, че отначало никой не разбра нейните измерения. Маршалите дори обмисляха да рестартират състезанието, докато не научиха какви всъщност са последствията от инцидента. Част от феновете пък започнаха да хвърлят бутилки в знак на протест срещу прекратяването.

Смъртта на Симончели беше първи фатален случай в MotoGP след този с японеца Дайджиро Като, който през 2003 почина от травмите, които получи в домашното си Гран При.