Пилотът на Yamaha в MotoGP Валентино Роси е дал нова положителна проба за COVID-19, което застрашава неговото участие в Гран При на Валенсия този уикенд.

Доктора вече пропусна две състезания заради коронавирус, като той се завърна в Гран При на Европа миналия уикенд, но неговото участие приключи след едва пет обиколки заради технически повреди. Преди това той прекара 24 дена в изолация, в които бе тестван неколкократно, като някои от пробите дадоха позитивен резултат. Доктора все пак бе допуснат до участие миналия уикенд, след като даде два отрицателни теста за COVID-19, но пропусна петъчните две свободни тренировки, когато бе заместен от американския състезател в Световния супербайк шампионат Гарет Герлоф.

Роси все пак ще може да участва във втората поредна надпревара на „Рикардо Тормо“ ако даде отрицателен тест за COVID-19 утре. Ако това не се случи той най-вероятно ще пропусне и Гран При на Португалия идната седмица, като от Yamaha вече потвърдиха, че Герлоф отново ще бъде заместник на Доктора при нужда.

С новата положителна проба на Роси, проблемите с COVID-19 за Yamaha само продължават. До момента освен Доктора, заразени още бяха механици и инженери на японския тим. Това се случи на два пъти през сезона, първия по време на Гран При на Франция, докато вторият бе миналия уикенд.