Световният шампионат по мотоциклетизъм чака правителствено одобрение на предложение за започване сезона на пистата Херес в края на юли. От Дорна са изготвили документите в сътрудничество с регионалното правителство на Андалусия и градския съвет на Херес де ла Фронтера. Предвижда се на испанското трасе да се проведат две състезания – на 19 и 26 юли (Гран при на Испания и Гран при на Андалусия).

MotoGP не успя да стартира сезона си заради пандемията от коронавируса. Първият кръг в Катар бе отменен, като само Moto 2 и Moto 3 проведоха надпревари там, тъй като вече бяха в страната заради тестове.

„Мисля, че това е великолепна новина. Искам да благодаря на градския съвет, защото всички знаем какви усилия се влагат в организацията на тези събития, както и на Дорна за това, че разчита отново на пистата Херес”, коментира вицепрезидентът на андалусийското правителство Хуан Мартин.

От Дорна работиха през последните два месеца по сглобяване на календар за втората половина на годината. Отборите, участващи в трите класа на шампионата, ще пътуват с минимум персонал. Според изчисленията MotoGP, Moto 2, Moto 3 и администриращите служители трябва са около 1600 души на трасето.

Испания е сред най-засегнатите от COVID-19 държави в света. В момента там постепенно разхлабват карантинните мерки, наложени, за да се овладее разпространението на вируса. Обсъждат се планове за рестарт на Ла Лига, а в Германия вече бе дадена зелена светлина за възобновяване на Бундеслигата. Немската футболна федерация обяви, че първите мачове ще се играят следващия уикенд.