Гран при на Франция е поредната надпревара във Формула 1, която вероятно до часове ще бъде отложена. Френското правителство удължи забраната за всички масови събирания до средата на юли. Това прави практически невъзможно провеждането на състезанието на Пол Рикар, което е планирано за 28 юни. Очаква се отлагане и на прочутия Тур дьо Франс, който трябваше да стартира същия уикенд в Ница. Тенис турнирът Ролан Гарос отдавна бе преместен за септември.

В обръщение в понеделник френският президент Еманюел Макрон потвърди, че съществуващите ограничения за борба с разпространението на COVID-19 ще останат в сила до началото на юли. Франция е под карантина от 17 март. Тя вече бе удължена веднъж – до 11 май, а сега периодът става още по-голям. Макрон официално заяви, че забраната за публични събирания ще продължи и през юли.

„Местата, където хората се събират – ресторанти, кафенета, хотели, кина, театри, концертни зали и музеи – ще останат затворени“, каза френският президент. – „Големите фестивали и събития с много публика ще могат да се проведат най-рано в средата на юли. Ситуация ще бъде оценявана от средата на май всяка седмица, за да се адаптират нещата и да имаме яснота. Нашите граници с неевропейски страни ще останат затворени до по-нататъшно разпореждане.”

Гран при на Франция е десетото поред състезание, което няма да се проведе както е предвидено в календара на Формула 1

При това положение като първа надпревара се очертава Гран при на Австрия. Тя е планирана за 5 юли и според шефовете на туризма в провинция Щирия, където е пистата Ред Бул Ринг, засега всичко се движи по план. Пред телевизията на Дитрих Матешиц Сервус ръководителят на организаторите в Шпилберг заяви, че те са готови да направят състезанието и без публика. Приходите за региона няма да същите, но все пак с Формула 1 ще пристигне доста персонал и пак ще има известно оживление за всички.

Австрия обяви, че още от тази седмица започва да разхлабва режима за ограничаване движението на хора и отваря малките магазини и открити кафенета. Обсъжда се и вариант състезанието в Алпите да се проведе през август, както бе традиционно преди години и да е след Унгария. От Австрия пък целият керван може да се насочи към Зандвоорт в Нидерландия за трети пореден състезателен уикенд. Все още се смята за възможно и сезонът да стартира на 19 юли на пистата Силвърстоун във Великобритания.