Когато в неделя 21-годишната Ана Караско премина финалната линия първа в "Донингтън Парк", лъчезарната испанка пренаписа историята на моторния спорт. Тя се превърна в първата жена, която води в световен шампионат!

"Момчетата мразят още повече, когато са изпреварени от момиче", споделя "ужаса на мъжете" от Мурсия.

На английската писта Караско изпревари 38 конкуренти и така спечели второ поредно състезание. Така тя е №1 в генералното класиране на Суперспорт 300 шампионата.

"Трябва да работя по-здраво за успехите си отколкото моите съперници. На пистата и между състезанията. Тренирам 5-6 часа дневно."

Всичко започва със случаен подарък. Баща ѝ прави мини байк за по-голямата си дъщеря Мария. Тя обаче се посвещава на баскетбол, а по-малкият брат на Ана Дани - на футбола. "Затова можех да получа колелото и бях много щастлива, не исках да слизам от него."

По това време Караско е на шест години. Днес нейната "играчка" е тежащ 160 килограма мотор Кавазаки Нинджа 400, с който Ана развива над 200 км/ч. "Във всеки клас бях единственото момиче. Когато сложим каската никой не го забелязва, макар че другите пилоти го знаят", споделя високата едва 156 см Ана.

Заради своите розови ръкавици и каска, тя е наричана "Розовия войн". "Игнорирам глупостите, забавлявам се, когато колегите си търсят оправдания защо съм ги изпреварила."

За нея много ценни са похвалите от легендите в моторите Валентино Роси и Марк Маркес. "Силата на Ана е в желанието ѝ да се учи и нейната физическа форма", споделя Роси, а Маркес допълва: "Ана може да бъде в топ 10 на всеки клас."