Алейш Еспаргаро с Априлия спечели Гран при на Великобритания, девети кръг от Световния шампионат по мотоциклетизъм в клас MotoGP. 

34-годишният испанец завърши за 40:40.3670 минути и изпревари Франческо Баная в последната обиколка, записвайки едва втората си победа в кралския клас.

Настоящият първенец Баная остана на втората позиция, на 0,215 секунди, в постоянно променящите се климатични условия на пистата "Силвърстоун". Брад Байндър (Република Южна Африка) с КТМ се класира на трети в надпреварата. Той изостана на 0,680 секунди зад победителя.

"Това беше лудост. Още от първата обиколка, когато стартирах от 12-то място, се почувствах изключително добре на мотора. Първо целта ми беше да мина пред Баная, но при започване на валежа плановете ми се промениха и в онзи момент просто реших да запазя моята позиция", заяви Еспаргаро след финала.

Шесткратният шампион Марк Маркес с Хонда падна пет обиколки преди финала, продължавайки изключително слабото си представяне през 2023 година.

Баная увеличи преднината си на върха в генералното класиране. Италианецът е с 213 точки, докато испанецът Хорхе Мартин с Дукати има 41 точки по-малко. Трети до момента е Марко Бедзеки (Италия) с Дукати със 167 пункта.

Десетият кръг от първенството в кралския клас по мотоциклетизъм ще се проведе на 20 август на "Руд Бул Ринг" в Австрия.

Автор: Асен Даскалов/БТА