Тридесет любители мотоциклетисти от цяла България имаха честта и удоволствието да карат цял ден рамо до рамо с европейския шампион по мотоциклетизъм Мартин Чой. Това се случи вчера, на състезателната писта в гр. Серес, Гърция, където се проведе шестото издание на традиционното мото-училище „EKO MOTO SCHOOL 2017“. Инициативата е на бензиностанции ЕКО, а основната й цел е да повиши пътната безопасност в страната.

„Интересът към EKO MOTO SCHOOL расте с всяка изминала година. Доказателство за това е рекордният брой изпратени заявки, в рамките на 48 часа след отварянето на регистрациите. Участието е напълно безплатно. В същото време предлагаме на кандидатите нещо, което не може да се купи с пари – да прекарат цял ден на пистата с най-добрия български мотоциклетист и да изучават с него тънкостите на специфичното шофиране. Това е нещо, с което много малко хора могат да се похвалят“, сподели изпълнителният директор на ЕКО България Георги Деянов.

По време на мото-училището Мартин Чой обърна индивидуално внимание на всеки участник и му показа върху кои аспекти на карането трябва да наблегне, за да подобри уменията си. Европейският шампион проведе и серия от обучителни семинари и сподели множество лични спомени и впечатления от състезателната си кариера. Останалото време той прекара на пистата със своите „ученици“ и направи с тях над 100 обиколки.

„Отново сме тук и атмосферата е страхотна! Всяка година очаквам EKO MOTO SCHOOL с голямо нетърпение. Участниците както винаги са чудесни и се забавляваме на макс. Това е поредното доказателство, че мотористите сме много готини хора”, заяви Мартин с обичайната си широка усмивка.

За кулминация на мото-училището всеки участник получи подписан от европейския шампион сертификат и си направи с него снимка за спомен.Паралелно с мото-училището, на писта „Дракон“ в село Калояново край Пловдив, другият пилот на „EKO TEAM” Илия Царски проведе обучение по безопасно управление на МПС със служители на ОДМВР. 18-кратният рали шампион изнесе дълга лекция пред пазителите на реда и им направи демонстрация със своя състезателен автомобил Mitsubishi Lancer Evo 9. След това Царски влезе в ролята на навигатор и инструктор и се вози до своите „ученици“ по време на практическата част от обучението. Инициативата е израз на поетия ангажимент за намаляване на пътно-транспортния травматизъм, за което на дирекцията бе връчен Стандарт ISO 39001 за въвеждането на Системата за управление на безопасност по пътищата. В обучението взеха участие полицаи, осъществяващи патрулно-постова дейност и пътен контрол от всички районни управления и секторите “Пътна полиция” и “Специализирани полицейски сили”.