Франческо Баная се поздрави със световната титла в MotoGP в последното за сезона Гран При на Валенсия, осъществявайки най-големия обрат в борба за титлата в историята на Световния шампионат по мотоциклетизъм. Пилотът на Дукати, който изоставаше от вече бившия първенец на планетата Фабио Куартараро с 91 точки в средата на кампанията, завърши завръщането си с девето място зад днешния победител Алекс Ринс.

„Световен шампион – звучи добре. Това бе най-трудното състезание в кариерата ми. Изпитвах трудности. Целта ми беше да завърша в топ 5, но започнах да изпитвам проблеми след няколко обиколки, но най-важното нещо е, че сме световни шампиони“, каза щастливият Баная, който бе поздравен лично от своя ментор – легендата Валентино Роси, който е и последният италианец, печелил титлата в Кралския клас през 2009-а година.

Джакомо Агостини също поздрави шампиона – той е последният италианец, триумфирал със световната титла с италианския конструктор преди 50 години. Това е и първа титла за Дукати от 2007 насам, когато първенец с италианския конструктор бе Кейси Стоунър. През тази година Баная прекрати 15-годишна доминация на японските производители и завърши най-големия обрат в историята на MotoGP. Той изоставаше с цели 91 точки в средата на сезона.

Куартараро изглеждаше на път да защити короната си след успеха в Германия през юни. Последвалият колапс в представянето му бе болезнен за неговите фенове, като Баная имаше преднина от 23 точки преди последното състезание. Това означаваше, че французинът се нуждае от победа, а Баная да финишира извън първите 14, за да защити титлата си – мисия, която се оказа невъзможна за изпълнение.

Самото състезание за Гран при на Валенсия бе спечелено от Алекс Ринс (Испания, Team SUZUKI ECSTAR), който финишира с 0.396 секунди пред Брад Байндър (РЮА, Red Bull KTM Factory Racing). Трети бе Хорхе Мартин (Испания, Prima Pramac Racing).

Куартараро остана едва четвърти зад Ринс, който спечели финалния старт на испанска земя. Трети в генералното класиране се нареди италианецът Енеа Бастианини, а топ 10 допълниха още Алейш Еспаргаро, Джак Милър, Брад Биндър, Ринс, Йохан Зарко, Хорхе Мартин и Мигел Оливейра.