Днес в Каталуня ще се проведе деветият кръг от сезона в Moto GP. Интригуващото състезание в Испания може да проследите на живо от 15:00 часа в ефира на MAX Sport 2.

Франческо Баная (Ducati Lenovo) се намира в отлична форма, след като спечели надпреварата в Италия в предишния кръг, но въпреки това продължава да изостава от лидерите в Топ 3. Той е на четвърта позиция в генералното класиране с 81 точки. В същото време Хорхе Мартин (Pramac Racing) е далеч от борбата за титлата, но в предишния старт за сезона на пистата „Муджело”, той записа рекорд за най-висока скорост. Мартин постигна 363 км/ч.

Вече се обсъжда кога ще видим счупването на границата от 400 километра в час. Това може да се случи още в този кръг, а кандидати не липсват. Енея Бастианини (Gresini Racing MotoGP) разви 360 км, а Дарин Биндер (WithU Yamaha RNF MotoGP Team) постигна 358 км.

Миналогодишният шампион Фабио Куартараро (Monster Energy Yamaha MotoGP) остава водач в класирането, като има 122 точки, но не е печелил старт от три кръга. Сега ще има златен шанс да разбие доминацията на италианските пилоти Баная и Бастианини, които спечелиха последните три състезания.

Втори в генералното класиране е Алейш Еспаргаро от Aprilia Racing. Испанецът има 114 точки, но не е печелил старт от състезанието в Аржентина, което беше в началото на април. Еспаргаро може да стане водач в класирането, но само ако намери правилната формула на пистата в Каталуния.

Трети е Бастианини с 94 точки. Италианецът вече има 3 победи през сезона и уверено се опитва да намали разликата с лидерите.