Компанията „Мишлен” обяви днес, че няма да се кандидатира за основен снабдител на гуми в следващия световен шампионат в клас MotoGP.

Изявлението последва решението на Международната федерация по мотоциклетизъм (FIM) от миналата седмица, което гласеше, че от следващия сезон в „кралския клас” ще се използва само една марка гуми от един доставчик. От FIM съобщиха, че конкурента на „Мишлен” - компанията „Бриджстоун”, е отправила предложение да бъде единственият снабдител на гуми за 2009 година и че решението ще бъде взето на 18 октомври в Сепанг, Малайзия.

От „Мишлен” допълниха, че не могат да си позволят разработване на проекти за по-голяма сигурност на пилотите и да намалят цените си.

Изявлението на „Мишлен”, което бе разпространено в Австралия, гласи: „Духът на конкуренцията е бил винаги основен приоритет на Мишлен. Моторните спортове на най-високо ниво са винаги полезни, защото конкуренцията между няколко производителя е важен стимул да са развива производството на гуми, което пък някой ден ще бъде от полза за обикновените хора, които са потребители на продукта”.

От компанията допълниха, че всичките средства, които бяха влагани в MotoGP, ще бъдат пренасочени за разработването на иновации в гумите. От FIM мотивираха решението си за единствен доставчик на гуми от следващия сезон в „кралския клас” с проблемите около „сигурността и цените”.