Австралиецът Джак Милър с Дукати спечели първата си победа в клас MotoGP от пет години насам, след като лидерът в голяма част от състезанието за Гран при на Испания. Фабио Куартараро загуби много места заради повреда.

Милър, който спечели за последно старт в MotoGP на мокър асфалт в Нидерландия през 2016, използва мощта на Дукати и изпревари Куартараро още на старта. Французинът загуби още две места в следващите метри, но ги възстанови до края на втората обиколка и се залепи зад мотора на лидера.

Пилотът от заводския тим на Ямаха оглави класирането с изпреварване срещу Милър в последния завой на четвъртата обиколка, а до осмата вече водеше с 1.5 секунди. Австралиецът обаче съкрати изоставането си на осем десети от секундата в 14-ата обиколка, след което Куартараро получи механичен проблем. Милър вече нямаше как да бъде спрян и оглави класирането в първия завой на 16-ата обиколка, а Франческо Баная с Дикати и Франко Морбидели с Петронас Ямаха останаха зад австалиеца на второ и трето място.

Милър спечели с 1.912 секунди пред Баная за двойна победа за отбора на Дукати, докато Морбидели защити позицията си на подиума срещу Такааки Накагами.

Куартараро пък финишира едва 13-и и отстъпи лидерското място при пилотите на Баная. Италианецът има 66 точки, французинът е с две изоставане, а Маверик Винялес е с 50 след седмата си позиция в Херес.