Финландецът Мика Калио ще замени в отбора на KTM Tech3 за старта в клас MotoGP Икер Лекуона (Испания) за последния старт за сезона в Португалия. Испанският състезател е дал положителен тест за COVID-19 и няма как да се състезава.

Лекуона пропусна предишните две състезания, тъй като беше поставен под задържителната карантина заради положителни проби заради същия вирус на двама членове на семейството му, с които живее. Малко по-късно пък самият той даде положителен тест и това удължи принудителната му почивка.

Калио, който реално е тестов пилот на отбора на КТМ, ще се присъедини към елита на мотоциклетния спорт за втори път в кариерата си. В предишния случай трябваше да замени Йоан Зарко, който напусна.

"На първо място искам да кажа, че ситуацията не е никак лесна, тъй като Икер е състезател от световна класа. Съжалявам, че се налага той да пропусне това състезание, за което така активно тренираше, коментира Калио.

"За мен също няма да бъде лесно, тъй като не съм имал реални състезания през втората половина на годината и нямам идея дали ще успея да се нагодя", каза Калио. 

Лекуона за момента е на 19-о място в класирането за световния шампионат с 27 точки.