Най-добрият ни състезател по мотоциклетизъм на писта Мартин Чой се завърна в България.

Както е известно, в рамките на два дни Чой и съотборниците му - двамата братя италианци Кристиян и Федерико Наполи, направиха официални тестове на легендарното трасе Льо Ман. Тримата са част от френския отбор "Energie Endurance 91" и ще карат в един екип и тази година в "24-е часа на Льо Ман". Уникалното състезание е първи кръг от Световния ендуранс шампионат на FIM и ще се проведе на 17 срещу 18 април. Стартът ще бъде даден по традиция точно в 12:00 часа местно време (13:00 българско).

Чой ще участва за шести пореден път в изтощителната надпревара, която заради пандемията ще се проведе без публика, но милиони по цял свят ще могат да я наблюдават на живо по телевизията и в сайта на FIM.

"Всичко е наред, вече се прибрах у дома и точно завърших тренировката си във фитнеса. Много добре се получиха нещата на Льо Ман през двата дни на тестове, като нашия отбор даде 9-то време в клас Superstock 1000cc. Аз лично успях да сваля най-добрата си обиколка с няколко хилядни от секундата, което беше повече от отлично за мен и екипа", каза Мартин Чой.

"В първия ден по чисто новия мотоциклет Кавазаки работихме върху настройките на електрониката на машината. Също така и върху издръжливостта на гумите Dunlop. Влязохме в рамките на една обиколка на 1:39.9 минути и се движехме сред първите тимове по резултат. Общо тримата изминахме над 100 обиколки, като моето темпо за 35 обиколки беше почти равно 1:40.0-1:41.0 минути. Във втория ден също трябваше да се правят настройки по електрониката и окачването. Резултатите бяха почти същите като предишния ден. Много постоянни и сигурни бяхме и тримата в карането си, което ни прави оптимисти за самото състезание. Стиковката и екипната работа също бяха на много високо професионално ниво", добави Чой.

Българинът заминава отново за Франция на 10 този месец, като от 13 април на Льо Ман (към днешна дата пистата се казва Бугати) започват свободните тренировки на отборите. До момента 52 тима от цял свят са потвърдили заявки за състезанието.

Мартин Чой продължава с двуразовите си тренировки по специално изготвената му програма.