Малшансът не спря да преследва Мартин Чой и в 7-ия кръг на европейския шампионат по мотоциклетизъм „Алпе Адрия”. Българският ас на Globul Racing Team финишира 5-и след инцидент на пистата в Риека (Хърв), въпреки че водеше колоната през почти цялото състезание в клас SST 1000.

Решаващият момент от надпреварата беше на първия завой от последната обиколка. Тогава, при рискован опит за изпреварване, чехът Михал Фила закачи с мотоциклета си BMW-то на Мартин и го прати в чакъла край трасето. Докато Чой се върне на пистата, още трима от конкурентите му го бяха задминали и това им позволи да стигнат финала преди него. Фила завърши първи и вече е с 16 точки пред българина начело на генералното класиране. До края остават два кръга – на 2 септември в Унгария и на 16 септември в Италия.

„Състезанието беше едно от най-интересните за сезона, но и този път нямах късмет, заяви Мартин Чой. – Тръгнах втори на старта и много бързо излязох начело. След това няколко пъти с Фила си разменяхме лидерството, като аз водех доста по-дълго. Накрая стана този инцидент, за който не искам да упреквам чеха. В нашия спорт такива неща не са рядкост. За съжаление, през тази година късметът не е на моя страна, поне до този момент. Все пак има още две състезания, в които ще дам всичко от себе си, за да защитя титлата си от миналия сезон”.

Каръкът подгони Мартин броени дни, след като той стана първият български пилот, участвал (за отбора на MZ) в тестове за световните серии Moto 2. На 21 юли на пистата край Плевен мотоциклетът на Чой попадна върху петно от разтопен дзифт и при падането лявата ключица на 28-годишния пилот беше раздробена. Последва тежка операция и нов състезателен инцидент – на 28 юли в квалификациите в Познан, който доведе до поредна намеса на хирурзите. В Полша Чой се класира едва десети заради силните болки, за да дойде и падането в Риека, където софиянецът беше спечелил предишните 4 състезания от еврошампионата.