Мартин Чой е готов за нов подвиг в 24-те часа на Льо Ман. Българският пилот разкри последни подробности преди заминаването за Франция.

Най-добрият  ни пистов състезател по мотоциклетизъм Мартин Чой е много мотивиран и подготвен за шестото си поредно участие в най-трудното изпитание в света "24 часа на Льо Ман", което е част от календара на Световната федерация – FIM. 

Между 54 и 57 отбора ще се конкурират във Франция в най-престижната надпревара, която се следи от милиони зрители от целия свят.

Стартът на тазгодишното издание ще бъде даден на 12 юни в 12:00 часа местно време (13:00 бг). Както е известно, българинът е част от френския тим EnergieEndurance 91, заедно с братята Кристиян и Федерико Наполи. 

"Чувствам се в отлично състояние", заяви днес 26-кратният шампион на страната ни, който разкри, че е обзет от същата тръпка за победи, както преди 24 г. 

Чой е водил специална подготовка през последните 6 месеца, достигайки 50 тренировки с пробягани 500 км на месец за издръжливост. Преминал е лагер в Испания, два лагера в Гърция и вече записа два старта с две първи места и рекорд на пистата в Плевен от Републиканския шампионат миналата седмица. 

"В края на март бяхме на официални тестове всички отбори на Льо Ман. Нашият тим завърши на 0,4 сек. от Топ 3", разказа Мартин Чой. По-добрият пробен резултат тази година, както и опитът на българина му вдъхва увереност за по-добро представяне от предишните издания на ендуро шампионата. 

"Отивам една идея по-спокоен", бяха думите на талантливия ни пистов състезател.  Той се надява времето да му се усмихне и най-вече да няма дъжд, защото през нощта температурата пада и ако пистата е мокра, условията за пилотите стават много тежки. Най-мъчният отрязък в 24-часовата непрекъсната надпревара е между 2 ч и 5 ч сутринта, но трябва да го преодолееш, добави Мартин Чой.

"Много ме мотивира, че получавам покана за състезанието, като се има предвид, че в света има много пилоти като мен“, сподели единственият българин на "24 часа на Льо Ман". Той благодари специално на своя спонсор ЕКО, компанията, която в продължение на 11 години го подкрепя. 

Търговският директор на спонсора Василис  Макрис сподели на срещата с медиите, че е много щастлив да е до Мартин Чой, който освен многократен шампион на писта е пример за младите хора. 

"В ЕКО се възхищаваме на Мартин и високо ценим неговия професионализъм и огромен талант. Мартин Чой е пример за младите и за нас като компания е чест да бъде посланик на ЕКО България. Той е неизменна част от нашите инициативи, които са  със социална насоченост за безопасно шофиране и толерантност на пътя.Стискаме му палци за успех и му пожелаваме да има късмет на Льо Ман”, каза Василис Макрис.

Непосредствено след края на ендуро шампионата "24 часа на Льо Ман", на 24 юни Чой ще преподава уроци и ще кара в Еко Мото Училище на пистата в Серес, Гърция. 

Съвсем скоро ще започнат и записванията за любителите, които искат да вземат участие в него.