Българският мотоциклетен пилот на ЕКО Мартин Чой и неговите съотборници от Energie Endurance 91 завършиха състезанието „24 часа на Спа-Франкоршан“ от световния шампионат по издръжливост на десето място в клас Суперсток 1000 cc.

Тимът стартира безпроблемно в първия един час, но малко след това италианеца Кристиан Наполи катастрофира и се наложи мотора да бъде ремонтиран в бокса, за да продължи състезанието. Веднага след това на пистата излезе Чой и кара силно в първия си стинт.

На зазоряване над „Спа-Франкоршан“ заваля дъжд и той направи условията още по-трудни. Мартин Чой и Наполи трябваше да завършват сами със смени през 50 минути. Състезанието обаче бе спряно с червен флаг почти 3 часа преди края заради разливане на масло по трасето, а пилотите се върнаха на пистата за последните 15 минути. Мартин Чой пое отговорността и пресече финалната линия на десето място в клас Суперсток 1000 сс. Победител в класа стана друг френски тим -Team LH Racing с 491 обиколки и 24 повече от тези на  Energie Endurance 91.

“Това беше изключително тежко състезание. Физиотерапевтите на тима много ми помогнаха, особено през нощта, за да мога да издържа през цялото време и да бъде в кондиция. Голяма част от хората около мен споделиха ,че след такава тежка травма и едва 54 дни от операцията на ръката е цяло чудо, че карам на състезанието. Болеше ме, но търпях и стисках зъби, защото не трябваше да предавам отбора и усилията, които положиха всички. Не си спомням колко точно масажа ми бяха направени за тези 24 часа, но бяха много и имаха страхотен ефект. Нямам думи да опиша как се чувствам, защото съм адски изморен, но пък се чувствам щастлив от карането си и от това как се представи отбора. Винаги може и по-добре, но десетата позиция в крайното класиране е добро постижение на фона на всичко, което се случи в началото на състезанието . Сега ще почина ден-два и продължавам с тренировъчната си програма в София. На 18 и 19 юни ми предстои участие в BMU Европейския шампионат в Серес, Гърция и трябва да бъда напълно готов за него“, сподели минути след пристигането си в България Мартин Чой.