Марк Маркес спечели едно от най-драматичните състезания през сезона в световния шампионат по мотоциклетизъм на писта в клас MotoGP, докато Валентино Роси завърши пети в Гран при на Сан Марино, а Хорхе Лоренсо изобщо не стигна до карирания флаг. Това е четвърта победа за сезона в полза на испанския пилот на Репсол Хонда, който обаче остава далеч от първото място в генералното класиране, където е Роси.

Променливите условия на писта "Марко Симончели" принудиха повечето пилоти да влязат на два пъти в гаражите на своите отбори, но това не спря Маркес и той спечели 23-а победа в кариерата си в Кралския клас. 92-те хиляди зрители край трасето пък се насладиха на огромен спектакъл, но не успяха да видят победа на своя любимец Валентино Роси.

Италианският пилот от заводския тим на Ямаха все пак увеличи преднината си на върха в генералното класиране срещу Лоренсо до 23 точки, след като неговият испански съотборник падна.

Драмата в Мизано Адриатико започна още преди включването на светофара, след като капчици дъжд принудиха пилотите да оправят настройките на своите мотори по време на загряващата обиколка и на решетката. Междувременно, Микеле Пиро имаше големи проблеми със своето Дукати и трябваше да започне от пит-лейна с резервния GP15, който беше "оборудван" с гуми за мокър асфалт.

Останалите стартираха със сликове, а Лоренсо се изстреля от старта в своя собствен агресивен стил. В първата обиколка се оформиха и няколко интересни битки, но драмата настъпи при развяването на белите флагове от страна на стюардите във втория тур на пистата. Сигналът означаваше, че всички пилоти могат да влязат в гаража и да сменят своите мотори, ако условията продължават да се променят към силен дъжд. Лоренсо поведе колоната под смрачените облаци, а Маркес караше на второ място. Дуото се откъсна бързо от Роси, който изпитваше огромни затруднения в първите обиколки на писта "Марко Симончели". До шестата обиколка обаче темпото спадна драстично, а пилотите се бавеха с по около шест секунди за един тур на трасето.

По традиция, тримата лидери в състезанието влязоха в гаражите заедно и използваха идентични стратегии. Дори и в пит-лейна обаче имаше драма, защото Маркес и Лоренсо почти се сблъскаха. В крайна сметка Лоренсо не издържа и отпадна от състезанието, а втората Ямаха, тази на Валентино Роси, изостана драстично от лидера при смяна обратно към сликове.

Маркес спечели с време 48:23.819 минути, а на второто място завърши британският пилот на Ямаха - Брадли Смит, който изостана със 7.288 секунди. Трети беше неговият сънародник Скот Рединг с Хонда./БТА