Пилотът на Хонда Марк Маркес завоюва своята девета поредна победа на „Заксенринг“ след пълна доминация по време на Гран При на Германия. Пистата отново не разочарова в може би последното си домакинство на Мото GP за в близкото бъдеще, след като се очаква от догодина „Нюрбургринг“ да поеме домакинството.

На старта поведе Хорхе Лоренсо с Дукати пред Данило Петручи (Дукати) и Маркес, следвани от живата легенда на спорта Валентино Роси с Ямаха.

На Маркес му отне точно 5 обиколки да се справи с Петручи и още толкова да се справи с бъдещия си съотборник Лоренсо. От там Маркес имаше чиста писта към победата.

След като бе изпреварен от Маркес, Лоренсо сякаш изгуби сцепление и започна да потъва в класиране, като завърши на разораващото 6-то място.

Роси от своя страна се справи с двамата пилот на Дукати пред него и се опита да притисне Маркес, но испанецът отключи своето темпо и завърши на почти 4 секунди пред пилота на Ямаха.

Трети се нареди съотборникът на Роси в Ямаха, Маверик Винялес, който отново бе с уникално темпо в края на състезанието и навакса цели 3 позиции в последните 8 обиколки.

Голямата изненада да деня поднесе Алваро Баутиста с частното Дукати на тима на Анхел Нието, който с миналогодишната версия на мотора завърши пети и така се класира и пред двамата заводски пилоти на марката (Лоренсо и Андре Довициозо).

Довициозо от своя страна имаше много тихо състезание, в което се класира на скромната 7-ма позиция.

Отказващият се в края на сезона Дани Педроса завърши своето последно Гран При на Германия осми. Топ 10 бе допълнено от Йохан Зарко с Ямаха и Брадли Смит с КТМ.

Сега предстои лятната пауза в шампионата като следващата надпревара е Гран При на Чехия на 5 Август.

В генералното класиране за шампионата продължава да води Марк Маркес със 165 точки, втори е Роси със 119, следван от съотборника си Винялес, който има 109. Топ 5 в класирането се допълва от Довициозо и Зарко като и двамата имат по 88 точки.