Испанецът Марк Маркес с Репсол Хонда спечели четвъртата си победа за сезона в клас Moto GP на световния шампионат по мотоциклетизъм на писта. Той завърши 26-те обиколки в Холандия с време 41:13.863 минути и изпревари с 2.269 секунди сънародника си Алекс Ринс със Сузуки.

Лидер до преполовяването на дистанцията беше друг испанец - Хорхе Лоренсо с Дукати, който направи сензационен старт от десето място в Асен и изпревари дори победителя в квалификацията Маркес. 

Пилотът на Дукати се възползва максимално от нестандартния избор на предна гума с мека смес, но тя бързо загуби пълния си капацитет. 

Зад Лоренсо се разрази истинска буря, като дори в един момент Валентино Роси с Ямаха закачи мотора на испанеца, но двамата се задържаха в състезанието. Ринс пък изпревари Маркес за второто място в 12-та обиколка, но пилотът на Хонда си върна позицията две по-късно. 

Андреа Довициозо с Дукати също беше в групата преследвачи и дори поведе в 15-та обиколка, но се задържа начело само четири тура и в 19-ия беше изпреварен от Маверик Винялес с Ямаха. 

Лидерът обаче беше атакуван моментално от Маркес и Довициозо, а пилотът на Репсол Хонда поведе отново в състезанието.

Още в следващата обиколка Маркес и Винялес излязоха извън трасето в завой номер 9 и пропуснаха Довициозо и Роси на първите две места. Италианският пилот на Ямаха поведе колоната, но не се задържа дълго начело. В 22-та обиколка Маркес поведе отново и този път не загуби лидерството до карирания флаг. Ринс и Винялес също се качиха на подиума.

Маркес вече има 140 точки и води в генералното класиране, а Роси е с 41 по-малко на второто място. Трети е Винялес с 93.