Световният шампион Марк Маркес демонстрира прекрасните си качества в трудни състезателни условия на "Iveco Daily TT Assen", за да спечели осма победа от общо осем старта в световния шампионат по мотоциклетизъм на писта в клас MotoGP. 

Испанският пилот на Репсол Хонда изпревари Андреа Довициозо с Дукати и своя съотборник Дани Педроса, след като надпреварата беше забавена поради силно наводнената писта. Маркес обаче не се притесни и водеше от флаг до флаг, като той осатана едноличен водач в колоната дори и при паузата за премахване на мокрите гуми след седмата обиколка на трасето.

Маркес заключи победата с 6.7 секунди аванс срещу преследвачите и стана първият пилот от 1971 година насам, който печели първите осем старта за сезона в MotoGP. За последно това направи великият Джакомо Агостини.

Довициозо стъпи на подиума за втори път през календарната година, а Педроса се справи с опитите на Алейш Еспаргаро да вземе третото място от състезанието в Холандия. Пилотът на "NGM Forward Racing" караше добре и заслужи четвъртото място, след като спечели квалификациите на открития клас с частния мотоциклет на японския конструктор Ямаха. 

Валентино Роси от заводския отбор на Ямаха завърши на петото място, след като демонстрира отлична скорост във втората част на състезанието, състояла се на вече сухия асфалт в Холандия. 

Неговите проблеми в началото на надпреварата бяха свързани именно с подбора на гуми, но след слагането на сликовете той възстанови голяма част от пасива си.
Андреа Яноне, Алваро Баутиста, Брадли Смит, Кал Кръчлоу и Щефан Брадел завършиха челната десета в "Iveco Daily TT Assen".

Марк Маркес продължава да води в генералното класиране с пълен актив от 200 точки, като младият испанец вече има 72 пункта аванс срещу втория в подреждането Валентино Роси. Следва Дани Педроса с равен брой точки с Роси, като пилотът на Репсол Хонда изостава само поради факта, че има по-малко втори места от легендарния италиански пилот на Ямаха./БТА