Марк Маркес, двукратен световен шампион, спечели квалификациите за Гран при на Германия от световния шампионат по мотоциклетизъм на писта в клас MotoGP, а неговите сънародници Дани Педроса и Хорхе Педроса оформиха пълния испански първи ред на "Захсенринг".

Маркес, от отбора на "Репсол Хонда", завъртя една обиколка на пистата в Германия с време 1:20.336 минути, оставяйки на второ място при почти три десети от секундата изоставане своя съотборник Дани Педроса. Хорхе Лоренсо от заводския тим на Ямаха ще допълни първи ред на стартовата решетка в неделя, докато другият пилот на тима Валентино Роси, лидер в генералното класиране, ще започне от шесто място. Маркес спечели за шести пореден път квалификации на "Захсенринг", като в предните пет случая той е печелил и състезанието.

Испанецът се надява да повтори успехите си и в неделния старт: "Ще се опитам да направя победите на германската писта шест". И докато пилотите на "Репсол Хонда" доминираха в квалификациите за място, то тези от заводския тим на Ямаха правят същото в генералното класиране на шампионата. 9-кратният шампион Роси води с десет точки пред Лоренсо, който получава възможност за обрат. Всичко това обаче минава през победа в Гран при на Германия.

"Явно моторът на Маркес се е отървал от проблемите. Той очевидно успява да натиска късно спирачката и да ускорява рано в завоя. Ще бъде трудно да гоня Хондите, но моята цел е да стигна поне до подиум", каза Лоренсо след квалификациите.

Първите два реда в Гран при на Германия:

1. Марк Маркес (Испания), Хонда - 1:20.336

2. Дани Педроса (Испания), Хонда - 1:20.628

3. Хорхе Лоренсо (Испания), Ямаха - 1:20.921

- - - - -

4. Андреа Яноне (Италия), Дукати - 1:21.029

5. Йони Ернандес (Колумбия), Дукати - 1:21.115

6. Валентино Роси (Италия), Ямаха - 1:21.220