Шесткратният световен шампион в MotoGP Марк Маркес ще се подложи на четвърта операция на дясната си ръка и ще бъде извън пистата за неопределен период от време, предава АП.

Маркес беше най-добрият състезател в MotoGP през последното десетилетие, след като спечели световни титли през 2013, 2014, 2016, 2017, 2018 и 2019 година. Испанецът преди това има още две световни титли в по-ниските класове.

Той се бори да се върне във форма, след като счупи дясната си раменна кост при катастрофа в началото на сезон 2020. Сега Маркес ще се подложи на нова интервенция само 18 месеца след последната му операция.

"За съжаление, трябва да си взема почивка от сезон 2022, ще остана далеч от състезанията за известно време. Намалих дискомфорта в дясната си ръка, за да мога да се състезавам на Гран при, но все още имам значителни ограничения в раменната кост, които не ми позволяват да карам мотора правилно и да постигам целите, които винаги съм си поставял", каза испанецът.

Операцията ще бъде в клиникатав Минесота, а от отбора на "Хонда" казаха, че Маркес ще пътува за САЩ във вторник. Той ще провежда рехабилитацията си отново в Испания. Датата на завръщането му на пистата ще зависи от периода на възстановяване.

Последното състезание на Маркес преди операцията ще бъде Гран при на Италия в неделя, когато той ще стартира от 11-и позиция в решетката. Испанецът е 10-и в генералното класиране за сезона.