Световният шампион в MotoGP Марк Маркес може да се завърне обратно към спорта следващия месец, след като тимът му Репсол Хонда заяви, че пилотът е претърпял успешна операция на дясната си ръка във вторник.

Испанецът получи фрактурата при инцидент четири обиколки преди края на откриващия старт от сезона на Гран При на Херес в неделя. 

Шесткратният първенец на планетата се подложи на операция в Барселона, като радиалният нерв не е засегнат – това е добра новина за надеждите на състезателя за по-скорошно завръщане, въпреки че той почти сигурно пропуска втория кръг на същата южна писта този уикенд.

Хонда заяви, че испанецът ще остане в болницата в следващите 48 часа. 

"Целта му е да се завърне в Световния шампионат през 2020 възможно най-скоро, като очакваната дата ще стане ясна скоро“, казаха от тима му. Това може да се случи в третия кръг от кампанията в Чехия на 9 август. 

"Нашата цел, по принцип, ще бъде да видим дали той ще е готов за старта в Бърно", разкри хирургът Ксавие Мир за радио Каталуния преди операцията.

Шефът на Репсол Хонда Алберто Пуч индикира, че отборът няма да замести Маркес за второто състезание в Херес, като фокусът ще бъде върху по-малкия брат на Марк и негов съотборник Алекс. 

"Марк ще се възстановява сега, но сме щастливи от това как премина всичко", сподели Пуч за Марка.