Шесткратният световен шампион Марк Маркес е контузил дясната си ръка, след като катастрофира в откриващото сезона Гран При на Португалия в клас MotoGP, което беше спечелено от защитаващия титлата си италианец Франческо Баная.

Маркес нарани ръката си, когато падна, след като се блъсна в задната част на мотора на Мигел Оливейра. Хорхе Мартин също отпадна при катастрофата.

От неговия тим "Хонда" обявиха, че испанецът има "фрактура на костица на дясна ръка". Маркес ще премине допълнителни медицински прегледи.

30-годишният испанец спечели, както той призна, изненадващ полпозишън в събота в Южна Португалия. Това беше едва вторият му стартов номер 1 в решетката от сезон 2019, когато записа десет полпозишъна по пътя към спечелването на последната си титла в MotoGP. Оттогава Маркес се бори с контузии на дясната си ръка, които наложиха няколко операции.

Италианецът Баная, който донесе първа титла на "Дукати" от 2007-а през миналата година, спечели откриващото събитие за сезона пред Маверик Винялес (Испания)./БТА