Испанецът Хорхе Лоренцо с Априля направи сериозна заявка за втора поредна титла в клас до 250 куб.см., спечелвайки седми старт от началото на сезона. Световният шампион и лидерът във временното класиране триумфира в старта за Голямата награда на Чехия.

В първото състезание след лятната пауза и след информациите, че ще преминава в „кралския” клас в следващия сезон, 20-годишният испанец увеличи преднината си на върха в подреждането на 30 точки. Лоренцо тръгна от пол позишън и не остави никакъв шанс на преследвача си – Андреа Довициозо, завършвайки за 41.04,954 минути. Италианецът с Хонда остана втори на цели 7,708 секунди зад победителя.

Място на подиума намери и Мика Калио с КТМ. Финландецът финишира трети на 11,107 секунди от Лоренцо.

За първи път тази година Алекс ди Анджелис пропуска да финишира в топ четири. Пилотът от Сан Марино с Априля катастрофира, след като се опита да изпревари Калио, но все пак успя да завърши – макар и на 11-то място. След неуспеха си Ди Анджелис падна на трето място в класирането в „средния” клас с 176 точки. Лидер е Лоренцо с 216, а втори се нареди Довициозо с 186.