Томас Люти спечели победата на Силвърстоун в 600-кубиковия клас на световния шампионат по мотоциклетизъм на писта, след като неговите основни конкуренти Йоан Зарко и Сам Лоус катастрофираха в последните обиколки.

Швейцарецът финишира с време 38:49.473 минути, а само на осем десети зад него остана италианецът Франко Морбидели. Йонас Фолгер стартира Гран при на Великобритания в клас Moto3 най-добре, а победителят от квалификацията Лоус изостана на второ място и пред групичка, оформена от Зарко, Хафиз Сяхрин, Алекс Маркес и Франко Морбидели. Британецът изпревари Фолгер малко по-късно, но не успя да удържи атаките на Люти, който пропусна Гран при на Чехия поради тежка катастрофа, оставила го със сътресение през миналата седмица.

Катастрофата между Лоус и Зарко, който получи и 30 секунди наказание заради нея, отвори пътя на други двама пилоти към подиума. В крайна сметка Морбидели изпревари японеца Такааки Накагами с близо две десети от секундата и финишира на второто място. След катастрофата на Зарко, Алекс Ринс, който беше седми на Силвърстоун, вече изостава само с десет точки в генералното класиране. Трети е Лоус, а четвърти е Люти./БТА