Време е за второто състезание за сезон 2022 в Moto GP. Днес от 09:05 часа стартира Гран при на Индонезия и ще бъде предавано пряко по MAX Sport 2.

Световният шампион Фабио Куартараро не започна по на-добрия начин сезона в кралския клас, в което завърши едва девети в Гран При на Катар. Вчера обаче пилотът на Ямаха припомни защо именно той е шампионът и с много агресивно обиколка на „Мандалика“ спечели първия си полпозишън за годината.

В Гран При на Индонезия, което се завръща в календара след 25-годишно отсъствие, французинът ще потегли от челото на колоната за първи път от Гран При на Каталуния миналия юни. Той ще подели първия ред с дуото на Прамак Дукати Хорхе Мартин и Йоан Зарко.

Втората редица ще бъде за Брад Биндър (КТМ), победителя от Катар Енеа Бастианини (Грезини Дукати) и световният вицешампион Франческо Баная (Дукати), който вчера трябваше да преминава през първата квалификация след лошия си късмет в единствената суха тренировка в петък. На третата редица на стартовата решетка ще застанат Мигел Оливейра (КТМ), Алекс Ринс (Сузуки) и Джак Милър (Дукати).

От съображения за сигурност, породени от ниското качество на асфалта в по-голямата част от пистата, състезателната дистанция за надпреварата в MotoGP бе скъсена от 27 до 19 обиколки.

По-малко от час преди старта на състезанието за Гран При на Индонезия бе обявено, че шесткратният световен шампион Марк Маркес (Хонда) няма да стартира днес. Причина за отсъствието на испанеца е сътресение на мозъка, което той получи след тежкото си падане в сутрешната загрявка. Маркес трябваше да започне надпреварата на „Мандалика“ от 14-то място на стартовата решетка. Почти сигурно заради неговото отсъствие всички пилоти, които трябваше да потеглят зад него, ще бъдат изместени с по едно място напред, за да няма празна позиция на петата редица.

За пилота на Хонда днешното падане бе общо четвърто за уикенда, след тези от петъчната втора тренировка и двете в квалификацията.