Кейси Стоунър с Дукати спечели пол пъзишън за Гран При на Италия, като задмина конкурентите си за челно място с повече от секунда в квалификацията в Мото GP.

Гръмотевична буря наводни трасето сутринта, до докато започне същинската сесия, пистата вече бе започнала да изсъхва.

Стоунър се възползва максимално добре от условията, и след 25 минути завъртя обиколка за 2:00.359 мин. – време, което тогава бе 1.022 по-бързо от това на Крис Вермюлен и неговото Сузуки.

Точно преди всички да решат да сменят гумите си, отново над Муджело се изписа дъжд, който не остави шанс на преследващите Стоунър пилоти.

Това е втори пол пъзишън в кариерата на Стоунър и негов първи с Дукати.

Въпреки всичко, останалите мотоциклетисти се представиха силно, и няколко силни обиколки на Валентино Роси дори принудиха Стоунър да се завърне на трасето.

Но дори и бившият световен шампион Роси не успя да се справи с тежката писта и въпреки че непрекъснато подобряваше собствените си постижения, той не мина времето на Стоунър.

Роси ще стартира трети, а преди него е Крис Вермюлен. Изненадващо на четвъртата стартова позиция ще застане Оливие Жак с Кавазаки, следван от Лорис Капироси (Дукати), Марко Меландри (Хонда) и Ранди де Пюние (Кавазаки).