Австралиецът Кейси Стоунър с Хонда спечели старта в клас Мото GP от Световния шампионат по мотоциклетизъм за Голямата награда на САЩ. Стоунър изпревари защитаващия титлата си от миналия сезон Хорхе Лоренсо (Испания) с Ямаха на 27-ата обиколка и триумфира с време 43:52.145 минути.

По този начин Стоунър увеличи и аванса си в генералното класиране, където има 193 точки. На 2-о място остава Хорхе Лоренсо със 173, а трети е Андреа Довициозо (Италия) с Хондо със 143.

На второто място в днешното състезание се нареди Лоренсо с време 43:57.779. Стоунър стартира зад Лоренсо от първата редица, го изпревари на пет обиколки преди края и с 5.634 секунди в крайния резултат. Приветствания от феновете австралиец увеличи и поредицата си от качване на подиума на осем поредни състезания с това в Лагуна Сека, а също така и записа пета победа от началото на сезона.

Испанецът Дани Педроса, който кара за Хонда, световен шампион от 2009-а година и победител миналата седмица за Голямата награда на Германия, се нареди на 3-о място с 44:01.612. В генералното класиране той е на 4-о място със 110 точки, веднага след Довициозо. Американецът Бен Спийс пък беше приветстван от местните фенове, завършвайки на 4-о място.

"Невероятно е, защото това е любимата ми писта. Много ми допада и изобщо в Америка съм като у дома си, заяви след края на състезанието 25-годишният Стоунър. Той допълни, че не случайно и на последната тренировка преди официалния старт същата сутрин е дал и най-бърза обиколка- 1:21.747, а единствените му опасения били да не попадне в инцидент или пък да не бъде ударен от друг състезател.