Тимът на Кавазаки се оттегли официално от световния шампионат в клас MotoGP.

Това е поредната японска компания, която спира финансирането на спортния си тим заради световната финансове криза. Решението на Кавазаки става факт само месец след като Хонда напусна Формула 1. Компанията "Кавазаки Хеви Индъстрийс", която произвежда мотоциклети, кораби и машини обяви днес, че мерките, които са били взети за да се избегне световната криза не са били ефикасни.

Тимът от MotoGP, който е базиран в Холандия излезе със съобщение: "Тъй като световната икономика няма да се възстанови в най-скоро време заради финансовата криза, Кавазаки реши да извади своя тим от шампионата на MotoGP, като средствата ще бъдат харчени за други неща и по-ефикасно. Кавазаки иска да благодари на всички фенове и хората, които ни помагаха през цялото време".

От самата компания в Япония обявиха, че за тима в "кралския клас" са се харчели по 43,8 милиона долара на година. Японският тим, който участва в MotoGP от 17 години, оставя пилотите Джон Хопкинс и Марко Меландри без работа. Освен Хонда, които се отказаха от участие във Формула 1, японските компании Субару и Сузуки пък напуснаха световния рали-шампионат преди няколко седмици поради същите причини.