Карлос Сайнц спечели първия си етап в Рали Дакар и увеличи преднината си на върха на временното класиране при автомобилите.

Испанският пилот с Фолксваген Туарег, който има две титли в Световния рали шампионат, записа време от 3:01.05 часа в десетия етап, който се проведе на 238-километровия участък между градовете Ла Серена и Сантяго. Това бе последното състезание в Чили.

Французинът Стефан Петерханзел, който спечели Рали Дакар шест пъти на мотоциклет и три пъти с автомобил, изостана на 28 секунди от победителя. Катарският пилот Насер Ал-Атия записа 1.40 минути пасив от Сайнц.

Така в генералното класиране Сайнц води вече с 10.06 секунди пред Ал-Атия и с 28.19 секунди пред Марк Милър. Петерханзел е четвърти с цели 2:14.20 минути изоставане от лидера.

Марк Кома, който също е от Испания, спечели десетия етап при мотоциклетите. Пилотът на КТМ, който спечели миналата година в Рали Дакар, завърши с време от 3:10.43 часа, изпреварвайки с 2.36 секунди французина Давид Фретен.

Едва на шесто място пък успя да завърши съотборникът на Кома - Сирил Деспре, който обаче продължава да води убедително в генералното класиране. Той има общо време от 39:15.59 часа, с 1:22.49 по-малко норвежкия си съотборник Пал Андерс.

Най-трудното моторно състезание в света, което ще се проведе в 14 етапа на обща дължина 9 хиляди километра през Чили и Аржентина, ще завърши на 17 януари в Буенос Айрес.