Над 110 пилоти от 12 държави ще карат на Европейския шампионат по мотокрос в Севлиево този уикенд. След кратко затишие на мотокрос сцената в България през последния месец, май стартира с най-голямото състезание за мотокросистите, на което ще бъдем домакини този сезон в страната. 

Мотополигон „Горна Росица”, МСК Севлиево и Община Севлиево ще бъдат домакин на втория кръг от Европейския шампионат ЕМХ65, ЕМХ85 и ЕМХ OPEN. Успоредно с него в Севлиево ще видим и стартовете за Републиканския шампионат по мотокрос за клас МХ. 

По 22-ма състезатели са подали заявка за участие в малките класове ЕМХ65 и ЕМХ85, 33 са пилотите в клас ЕМХ OPEN, над 45 са участниците в категорията МХ, като това прави близо 110 мотокросисти от 12 нации (България, Румъния, Чехия, Словения, Сърбия, Македония, Молдова Гърция, Украйна, Турция, Украйна и Хърватия).

Клас ЕМХ65
В средата на месец март в Гърция се проведе първия кръг на Европейския шампионат за класовете ЕМХ65 и ЕМХ85. При 65 кубиковите машини, конкуренцията в класа на най-малките – ЕМХ65 се оказва изключително силна през сезон 2017, като в южната ни съседка най-добре предствилия се български пилот бе Виктор Бориславов (КТМ), който отбеляза 2 четвърти места и само 4 точки не му достигнаха да се качи на подиума. Пистата в Севлиево обаче е почти „домашна писта” за младия габровец и той има най-сериозни шансове за призово класиране в неделните стартове. 

Сериозни заявки за оспорвана битка са дали още няколко български състезатели като Християн Георгиев (КТМ), Мирослав Димитров (КТМ) и Енис Байрамов, но всички те ще трябва да се справят с лидера в класирането Мариус Поповичи (Румъния, КТМ) и сънародника му Золтан Ордог (Хускварна), както и Матия Стерпин (КТМ, Хърватско). Цялата тази битка засега, според прогнозите за времето, може би ще се разиграе на детското трасе на мотополигон „Горна Росица”, защото една стара поговорка гласи, че: „Проливния дъжд не е приятел на клас 65сс”

Клас ЕМХ85
След Гърция, лидер в класирането на клас ЕМХ85 е унгарецът Адам Ковач (Ямаха), който най-вероятно ще пропусне стартовете в Севлиево поради контузия. Това обаче не е проблем за Николай Малинов (КТМ) който след две втори места в Гърция и редица стартове в Германия, Белгия и Холандия е в топ форма и готов за победа в Севлиево. След него в класирането до момента е гръцкия пилот Антонис Сагмалис (КТМ). На „родното” трасе ще видим и още няколко български звезди в кубатурата 85сс които са с реални шансове за успех. Това са Кристиян Иванов (КТМ), Димитър Грозданов (КТМ) и Виктор Нейчев, но в тяхната група с хърватина Патрик Учич (КТМ) и Доминик Пискор (КХ) които в Гърция показаха добро темпо и издръжливост. 

Клас OPEN
Първият кръг на Европейския шампионат в клас EMX OPEN се проведе преди две седмици в Дания, където многократния шампион Петр Бартош от Чехия спечели и двата манша. Бартош оглавява групата на най-бързите чешки пилоти от клас OPEN в Севлиево, но традиционната битка Чехия – Украйна (Тарасов, Морозов, Асманов), този път ще бъде изключително „подправена” със балканска щипка конкуренция в лицето на Матей Ярош и Матия Келава от Хърватско, Адриан Радуца – Румъния и сериозната група български пилоти които определено ще объркат сметките на „титулярите”. По регламент, в клас OPEN участват мотоциклети от категориите МХ2 и МХ1 и състезатели с навършени 16 години, и това дава шанс на не-малко български пилоти да вземат участие на мотополигон „Горна Росица” : Хакан Халми (МХ2, КТМ), Тини Цветков (МХ1, Ямаха), Кристиян Кръстев (МХ1)Любомир Васев (МХ2, Ямаха), Харли Горов (МХ1, Ямаха), Момчил Иванов (МХ2, КТМ), Станислав Цеклеов (МХ2, КТМ), Симон Венев (МХ1, Кавазаки) и други, са част от българската конкуренция която ще посрещне гостите в клас OPEN тази седмица. 

Клас МХ
Сериозна конкуренция ни очаква и в клас МХ, който ще бъде валиден кръг от Републиканския шампионат за сезон 2017. След Поморие, Владимир Попов (НСА Моторспорт, Кавазаки) е начело на класирането с актив от 50 точки, следван от Мартин Тодоров (ЕърМакс Рейсинг, КТМ) с 42, а трети е Юлиян Райчев (Панчо Рейсинг Тийм, Кавазаки) с 37т. В специфичните условия които ни очакват в Севлиево и прогнозния дъжд, калната битка в клас МХ, както обикновено е непредвидима и изпълнена с много адреналин.

В събота, програмата на мотополигон „Горна Росица” предвижда тренировки и 4 състезателни манша, а в неделния ден след официалното откриване което е 10:00 часа, ни очакват още седем старта които ще определят победителите в Grand Prix Bulgaria. 

Входът за зрители е свободен !