Брад Биндър от Южна Африка спечели сензационна победа на Гран При на Австрия в клас Moto GP от Световния шампионат по мотоциклетизъм.

Времето на победителя от отбора на КТМ е 40:46.928 минути. Хазартната луда атака на южноафриканеца с изтърканите гуми на мократа и хлъзгава писта беше оценена като истински риск за живота му, но този риск му се отплати и той грабна победата.

Втори остана италианският пилот на Дукати- Франческо Баняйя, който се нареди на 9.991 секунди. Третата позиция на почетната стълбичка днес е за Хорхе Мартин (Испания), също от Дукати, на 11.570.
Тъй като валеше буквално като изведро, първите петима пилоти излязоха, за да преобуят машините си с гуми за дъжд. Намиращият се на 6-ото място в онзи момент Биндър обаче не се реши на такава стъпка и продължи да кара дивашки с гуми за суха писта. Последните му три диви обиколки реално му осигуриха успеха днес.

Баняйя, който кара за отбора на Дукати, беше водач през по-голямата част от състезанието, се върна след смяната на гумите и буквално натисна до край мотора си, за да притисне Биндър. Но в крайна сметка Франческо трябваше да се задоволи с 2-ото място.

Хорхе Мартин, който стартира от поул-позишън днес, също пилот на Дукати, остана на третата позиция. Мартин трябваше да се отбранява от атаките на Хоан Мир и Лука Марини (Италия).

Фабио Куартараро, който взе бонус-точки за най-бърза обиколка, но иначе завърши на 7-о място, води в генералното класиране на кралския клас със 181 точки. Вторият от днес Франческо Баняйя и испанецът Хоан Мир са на 2-о място с по 134 точки. Днешният победител събра 98 точки и заедно с Мигел Оливейра (Португалия) поделят 6-ото място.