Енеа Бастианини (Италия, Gresini Racing Ducati) изпревари Джак Милър (Австралия, Ducati Lenovo) и спечели победата в Гран при на САЩ от световния шампионат по мотоциклетизъм в клас MotoGP, а Марк Маркес (Испания, Repsol Honda) стигна от последно до шестото място при завръщането си на решетката.

Бастианини мина пред лидера през почти цялото състезание Милър късно и направи разлика от две секунди, с което се завърна начело за първи път от Катар насам. Иначе австралиецът от Ducati Lenovo взе холшота с второ място на решетката , докато Маркес отиде на обратния полюс със засичане на мотора на линията.

В началото Бастианини караше на разстояние от двамата лидери Милър и Хорхе Мартин (Испания, Pramac Racing), които размениха на няколко пъти местата си още в началото. В крайна сметка обаче Мартин започна да губи скорост и неговото място бе заето от италианеца с Дукати. Бастианини направи изпреварването за първото място в 16-ата от общо 20 обиколки в края на задната права и моментално затвори коридора за контра, а в оставащото време той натрупа достатъчно голяма преднина, за да финишира начело с разлика.

Така Бастианини стана първият повторен победител за сезона в MotoGP и оглави класирането с пет точки пред Алекс Ринс (Испания, SUZUKI ECSTAR), който също изпревари Милър в предпоследния завой за второто място. Мартин пък в крайна сметка завърши едва осми. 

В Moto2 победител стана Тони Арболино (Италия, ELF Marc VDS), който завърши с 3.439 секунди пред Ай Огура (Япония, Idemitsu Honda Asia) и още една пред Джейк Диксън (Великобритания, Autosolar GASGAS Aspar). 

Лидер в класирането е Селестино Виети (Италия, Mooney VR46), който днес не стигна до точки. Той има 14 повече от Огура и 16 повече от Арболино.