Испанецът Хауме Масия спечели първото в историята състезание за Голямата награда на Индия в Мото 3, 13-и кръг от календара за 2023 година.

Състезателят на Леопард Рейсинг се чувстваше най-добре в 40-градусовата жега на пистата "Буда", което в съчетание с големия му опит и първата му позиция на стартовата решетка му позволи да контролира надпреварата от началото до края.

22-годишният измина 16-те обиколки за 31:58.245 минути и преди да приеме поздравленията на публиката в края бе отворил преднина от близо 10 секунди пред преследвачите си.

На подиума се качиха още японците Кайто Тоба (СИК58) и Сасаки Аюми (Ликуи Моли), които завършиха съответно втори и трети на 5.477 и 5.784 секунди от Масия. Буквално до предпоследния завой в състезанието японците се конкирураха със съотборника на Аюми Колим Вайер. Нидерландският новобранец в Мото 3 обаче допусна грешка в опита си да излезе на второ място, закачи се в мотора на Тоба и отпадна от състезанието. За щастие Вайер успя да се изправи бързо на крака след падането си, но вече бе задминат от останалите пилоти в колоната.

В топ 5 влязоха още испанецът Даниел Олгадо (Ред Бул КТМ) и колумбиецът Давид Алонсо (АутоСолар ГасГас Аспар), които потеглиха от 18-о и от 17-о място на стартовата решетка, но се изкачиха до четвърта и пета позиция.

В генералното класиране първите трима пилоти са в рамките на само една точка. Олгадо и Масия водят с по 174, а Сасаки е трети със 173. Четвъртият Алонсо има 151 точки.

Следващото състезание в Мото 3 предстои идната седмица в Япония, а до края на сезона предстоят още общо седем надпревари.