Завършиха квалификациите и първите маншове в МХ и МХ S от програмата на 5-ия предпоследен кръг на BMU European motocross championship. 

На мотополигона в Троян се провежда и първото издание на Motocross of Balkan Nations (MXoBN) или Мотокроса на балканските нации, което се явява и най-голямото отборно състезание организирано от Балканския Мотоциклетен Съюз. 

Отличното трасе и прекрасното време бяха предпоставка за силен мотокрос още в първия ден и това наистина се случи. Рекордните 132 състезатели от България, Румъния, Македония и Турция караха в различните класове.

С най-бързи от квалификацията завършиха: 
МХ 50 сс – Стефан Стойчиу (КТМ, Румъния) – 1:25.712 мин. В този клас състезателите карат по трасе, което е съобразено с техните години и възможности!
МХ 65 сс – Венцислав Тошев (СК Мото спорт Варна, КТМ) - 2:06.450 мин.
МХ 85 сс – Золтан Ордог (Ямаха, Румъния) - 1:53.653 мин.
МХ 2 – Николай Малинов (СК Киппен МХ Рейсинг тим,КТМ) - 1:42.248 мин.
МХ 1 – Майкъл Иванов (МСК НСА Моторспорт, КТМ) - 1:40.317 мин.

По традиция в класовете МХ и МХ Сениор се проведоха освен квалификациите и първите състезателни маншове. В МХ победа за Григор Царев (Джи Ар Си Моторспорт, КТМ), втори на 17.2 секунди зад него финишира Юлиан Райчев (СК Панчо рейсинг тим, Кавазаки), а трети е Йонут Кояну (Румъния, Ямаха). 

В МХ Сениор Станко Боянов (МСК НСА Моторспорт, Кавазаки) и Янко Зоков (АМСК АИТ Рейсинг тим, Кавазаки) водеха битка за първото място до края на манша, като накрая карирания флаг първи видя Боянов, а на 3.6 секунди от победителя остана Зоков. Трети завърши Димитрис Керамидас (Гърция, Сузуки).

В неделя от 10:30 часа е официалното откриване на Гран При България в Троян. След него без прекъсване са маншовете във всички класове. Входът за публика е безплатен, а според синоптичната прогноза времето ще бъде слънчево, с температури около 29 градуса.