Ямаха се раздели по взаимно съгласие с испанския пилот Маверик Винялес, който бе изваден от състезанието от MotoGP в Австрия през миналата седмица, съобщава autosport.com. Той опита да увреди умишлено двигателя си в последните обиколки на предното Гран при на Щирия на "Ред Бул Ринг".

След като бе разследван и наказан, Винялес се извини публично на Ямаха и обясни, че действията му са били предизвикани от нерви по време на самото състезание и към яд към японския производител. Победителят в девет Гран при в MotoGP така или иначе напускаше отбора след края на сезона, но сега бе освободен предсрочно.

Директорът на Ямаха - Лин Джарвис, заяви: "Решихме да се разделим по взаимно съгласие с Винялес, който имаше договор до края на 2021. Преди това се бяхме разбрали да довършим годината, като Ямаха дава пълна подкрепа за пилота, а той се състезава на максимума от възможностите си. Искахме да завършим силно.

"За съжаление, състезанието за Гран при на Щирия не се разви добре и не завърши добре. След дискусия между двете страни, ние постигнахме споразумение да прекратим договора по-рано и по взаимно съгласие.

"Пилотът е свободен да търси собствения си път занапред, а отборът вече може да използва оставащите състезания за сезон 2021 за развитието на различен състезател. Неговото име все още не е ясно. Благодаря от името на целия отбор на

Ямаха за работата, която Маверик свърши в престоя си тук. Благодарни сме за последните 4.5 години, през които спечелихме осем победи, 24 подиума и две трети места при пилотите за 2017 и 2019. "Желаем на Маверик успех в бъдещите му начинания".

Въпреки че според Джарвис отборът все още няма официално заместник на Винялес, Кал Кръчлоу ще играе ролята на такъв на "Силвърстоун". Джейк Диксън от Moto2 пък ще дебютира на Petronas SRT, а Франко Морбидели чака шанса си като резерва.