Лидерът в генералното класиране Хорхе Лоренсо спечели Гран при на Сан Марино от световния шампионат по мотоциклетизъм на писта в кралския клас MotoGP и увеличи своя аванс на върха. Испанският пилот от заводския тим на Ямаха завърши надпреварата на "Мизано Адриатико" с време 42:49.836 минути, изпреварвайки с малко над 3 секунди класиралия се на второ място Валентино Роси от Дукати. Добрите новини за Лоренсо дойдоха от друго място, след като единственият конкурент за титлата Дани Педроса падна и не завърши надпреварата. Испанският пилот на Репсол Хонда се блъсна с Карел Абрахам, като двамата по чудо се измъкнаха без наранявания.

Лоренсо е лидер в подреждането при пилотите с актив от 270 точки, а Педроса изостава с 38 на второто място. Извън битката е третият в класирането Кейси Стоунър, който претърпя операция на своя глезен през август.

Третото място на "Мизано Адриатико" остана за Алваро Баутиста, а в топ 6 попаднаха още Андреа Довициозо, Бен Спийс и Щефан Брадел.

Абсолютният дебютант Джонатан Рей, който кара в световния супербайк шампионат за Хонда, завърши на осмо място, зад Ники Хейдън.