Лидерът в генералното класиране Хорхе Лоренсо спечели италианското състезание от календара на световния шампионат по мотоциклетизъм в клас MotoGP. Испанският пилот от заводския тим на Ямаха завърши с време 41:37.477 минути 23-те обиколки в Муджело, с което увеличи аванса си на върха. Лоренсо завърши с над пет секунди срещу втория Дани Педроса от Репсол Хонда, с което стигна до пета победа от началото на сезона.

С това той оформи актива си в генералното класиране на 185 точки. Педроса е втори с 19 точки пасив, а Кейси Стоунър, който финишира на осмо място в Италия, вече изостава 37 точки от съперника си. Световният шампион и пилот на Репсол Хонда направи фатална грешка в състезанието, след като не прецени момента за спиране в един от завоите и излезе извън пистата. Третото място в Италия остана за Андреа Довициозо, а четвърти завърши миналогодишният шампион в Moto2 - Щефан Брадел.

Валентино Роси пък не успя да зарадва многобройните фенове в родината си, завършвайки на шесто място и зад британеца Кал Кръчлоу. Андреа Яноне успя да грабне победата в клас Moto2, след като завърши с време 39:52.523 минути. Италианският пилот се изкачи на трето място в класирането и е равен по точки с втория Пол Еспаргаро. Лидер с актив от 163 точки е испанецът Марк Маркес, който завърши пети в състезанието.