Трикратният Световен шампион в Мото GP Хорхе Лоренсо, който кара за Ямаха, спечели Гран При на Франция на пистата в Льо Ман в едно осеяно със сблъсъци и падания състезание. Лоренсо стартира от първа позиция, а на 2-о място днес завърши съотборникът му в Ямаха Валентино Роси (Италия) на 10.654 секунди след победителя.

На 3-о място остана испанецът Маверик Винялес от Сузуки, който за първи път в кариерата си стъпва на подиума. За Сузуки това е първи подиум от 2008-а година, когато в Чехия на стълбичката се качи Лорис Капироси.

Победата днес изведе на 1-о място в генералното класиране Лоренсо, който вече има 90 точки и изпревари Марк Маркес, който остава 2-и с 85. Пилотът на Хонда не кара днес в обичайния си стил и остана чак на 13-о място в класирането. Трети в генералното класиране е Валентино Роси, който днес стартира от 3-ата редица, но се възползва от падането на Андреа Довициозо и Андреа Яноне- и двамата от Дукати.

Всъщност Довициозо и Яноне бяха единствените сериозни претенденти за победата в началните етапи на състезанието, но след отпадането им за Лоренсо стана доста по-лесно. По този начин Лоренсо си направи подарък за 29-ия си рожден ден, който празнува по-рано тази седмица, а след края на състезанието се засилиха слуховете, че ще напусне Ямаха и ще бъде заменен именно от Винялес./БТА