Представителят на домакините Хорхе Лоренсо с Ямаха даде най-добро време в днешната квалификация за място и ще стартира от първата позиция в утрешното Гран При на Каталуня - шести старт през сезона в световния шампион в клас MotoGP.

Испанецът грабна пол-позишън само минута преди края на квалификационната сесия с време 1:41.974 минути. Той изпревари своя съотборник и настоящ световен шампион Валентино Роси, който ще стартира от втората позиция, след като постигна най-бърза обиколка за 1:41.987 минути, оставайки на + 0.013 секунди след испанеца.

Австралийският пилот на Дукати и световен шампион в "кралския клас" за 2007 година Кейси Стоунър е пилотът, който допълва първата редица на стартовата решетка. Той постигна време от 1:42.426 минути, на + 0.452 секунди от Лоренсо. Втората редица на стартовата решетка ще включва Андреа Довициозо, Тони Елиас и Колин Едуардс, който се разби пет минути преди края на сесията. Любимецът на публиката Дани Предроса, който успя да постигне едва осмо най-добро време, трябваше да види как неговият мотор бива изтеглен от пистата. Той заби своята Хонда в чакъла две минути преди края на квалификацията, за да избегне тежък удар в бариерите на трасето в Каталуня.

Многократният световен шампион в най-малкия клас 125cc Габор Талмаши от Унгария дебютира в MotoGP с последно място в днешната квалификация. Той остана на 19-та позиция с време 1:45.833 минути и на + 3.859 секунди от Лоренсо.